Najpomembnejša dejstva o omega 3 maščobnih kislinah
Čeprav pogosto slišimo, kako so maščobne kisline v hrani lahko škodljive, nikakor ne smemo omejiti uporabe dveh maščobnih kislin. To sta omega 3 in omega 6 maščobni kislini. Za naše telo je značilno, da lahko proizvede večino vrst maščob, ki jih potrebuje za svoje delovanje. To pa vsekakor ne velja za omega 3. Te vrste maščobnih kislin naše telo ne zmore proizvesti iz nič, temveč jih moramo pridobivati s hrano.
Dejstvo je, da so omega 3 sestavni del celičnih membran v našem telesu. Vplivajo na delovanje celičnih receptorjev v membranah. Zagotavljajo torej izhodišče za izdelovanje hormonov, ki so potrebni za uravnavanje strjevanja krvi, krčenja pa tudi za sprostitev sten žil in za lajšanje vnetja.
Najmočnejši dokaz za ugoden učinek omega 3 je povezan z boleznimi srca
Številne raziskave kažejo na to, da tovrstne maščobe ugodno delujejo na naše telo in na njegovo delovanje. A najmočnejši dokaz za dejanski učinek tovrstnih maščobnih kislin je povezan z boleznimi srca. Te maščobne kisline našemu srcu pomagajo, da lahko še učinkoviteje utripa in da ne zaide v potencialno usodno in celo nevarno nenadzorovano utripanje.
Prav tako omega 3 dokazano znižujejo krvni tlak ter srčni utrip, izboljšujejo delovanje krvnih žil. Pri večjih odmerkih pa učinkovito znižujejo trigliceride ter lahko precej olajšujejo vnetja. Imajo izjemno pomembno vlogo pri razvoju ateroskleroze.
Učinek rib in ribjih olj na bolezni srca
Strokovnjaki so opravili kar nekaj poskusov, s katerimi so ugotovili, da nekatere vrste rib in ribjih olj lahko zelo ugodno delujejo na bolezni srca. Z raziskavami je bilo tako dokazano, da so osebe, ki so preživele napad srca, z uživanjem gramske kapsule omega 3 maščobnih kislin vsak dan v obdobju treh let precej zmanjšale možnost za verjetnost ponovitev srčnega napada.
Vsekakor je znanih še kar nekaj koristnih učinkov omega 3 na človeško telo. Ne nazadnje je omega 3, zlasti DHA vrsta, zelo pomembna za razvoj dojenčkov.