Majhne razvade imajo lahko zelo velik vpliv na plodnost

Ste kdaj razmišljali o tem, kaj vse lahko vpliva na plodnost oziroma neplodnost? Če sami še niste imeli težav z zanositvijo, o tem najverjetneje sploh še niste premišljevali. Ker pa ima pri nas skorajda vsak peti par težave pri zanositvi, je dobro, da prav vsi vemo, kaj lahko vpliva na tovrstno težavo.

Na plodnost lahko izjemno pomembno vplivajo.

Ko omenjamo plodnost, kofein ni več tako zelo nedolžna razvada

Ste vedeli, da v veliki meri na plodnost oziroma neplodnost lahko vpliva tudi kofein? Študije so namreč dokazale, da večja količina zaužitega kofeina na dan lahko časovno zelo podaljšuje nosečnost. Poleg kofeina na tovrstno zadevo zelo slabo vpliva tudi kajenje. Zlasti za nežnejši spol je značilno, da kajenje precej vpliva na hormonsko neravnovesje v telesu.

Kaj pa alkohol in njegovo uživanje? Tudi to lahko v zelo veliki meri vpliva na plodnost, pri moških celo povzroča atrofijo testisov. Prav tako zmanjšuje libido ter število semenčic. Če se boste torej izogibali tudi na videz majhnim in nepomembnim dejavnikov tveganja, to lahko ne nazadnje privede do povsem uspešne zanositve. Če tudi to ne bo pomagalo, pa nikakor ne smete obupati, saj današnja medicina ponuja številne metode zdravljenja neplodnosti.

Včasih pomaga že pogovor

Na začetku smo omenili, da na plodnost v veliki meri, lahko celo v največji, vpliva tudi sodobna oblika stresnega življenja. V tem primeru je zato še toliko pomembneje, da si par, ki ne zmore zanositi, stoji ob strani. Včasih pomaga že pristen in odkrit pogovor.

Če pa se s partnerjem o teh stvareh ne zmoreta pogovarjati sama, pa je še kako zelo dobrodošla tudi strokovna pomoč.