Prva stran Novice Intervju
MTV intervju: Jack Johnson

MTV intervju: Jack Johnson

Žiga Klančar Vir: Žiga Klančar

28.07.2011. 11:50h 0 0

V torek, 26. julija, je nastopil v Puli. 

Pred puljskim koncertom smo spregovorili nekaj besed z Jackom Johnsonom, glasbenikom, surferjem in borcem za okolje. Sproščen nas je pričakal na kavču v zaodrju Arene, ki je kasneje ponudila idilično kuliso za prijeten julijski večer

MTV: Kakšna je simbolika naslova plošče To the See?

JACK JOHNSON: Albumom ponavadi med nastajanjem ne dam naslova. Šele ko smo pesmi postavljali skupaj in jih dokončno urejali, je postalo očitno, koliko se jih nanaša na vodo, na ocean. V tem obdobju je umrl tudi moj oče in njegov pepel smo raztresli v morje. Za nas je to kot cerkev, ob ocean zahajamo z družino.

Zame predstavlja tudi podzavest, ko se potopiš, si se spustil pod površje. Tam sestavim precej besedil.

MTV: Se ta album razlikuje od prejšnjih, kako vi gledate nanj?

JJ: Po pravici povedano, se mi zdijo vsi moji albumi zvokovno precej podobni. Če bi z njih naključno izbirali posamezne pesmi, ne bi med njimi slišali večjih razlik. Ločijo pa se po vsebini, po besedilih.  V času zadnjega in predzadnjega albuma sem na primer izgubil veliko ljudi. Prvi album ima veliko opraviti z razmerji, sploh ker sem takrat spoznal mojo ženo, takrat sem prvič v času faksa živel s cimri, bilo nas je sedem ali osem, zato je tukaj precej različnih razmerij. Srednji albumi so večinoma o tem, kako je imeti otroke. Vsaj zame, ko slišim besedila, je vse o novem življenju, ki prihaja na svet. Tudi na zadnjem, kjer sem izgubil ljudi, pride novo življenje, saj sem dobil deklico (op. že tretjega otroka).

Glasba je bila zame vedno hobi. Ne bi niti rekel, da sem napredoval kot kitarist, igram le, da lahko ustvarjam. Včasih tudi po mesec ali dva meseca ne igram kitare, doma jo postavim v kot in delam druge stvari. Opažam, da če želim preveč pisati pesmi, niso dobre. Ne morem vedno dajati ven iz sebe, moram tudi kaj sprejeti.

MTV: Snemate vedno samo s svojim bendom, brez producenta?

JJ: Vsi albumi so nastali z bendom. Nikoli nismo ustvarjali s producentom, ki bi povedal, kako mora zveneti zadeva. Nekaj ljudi nam je pomagalo, večinoma takrat, ko se pojavijo razhajanja, kako naj bi posamezna pesem zvenela. Vsak od nas ima na to drugačen pogled.

Na zadnjem albumu smo se z bendom že tako dobro poznali, da smo komaj kaj govorili, smo že poznali smernice. Te se v bistvu nikoli ne menjajo, nismo eni od tistih, ki za vsako ploščo razmišljajo, kako bi se čim bolj spremenili. Nam je všeč to, kar delamo in tega se držimo.

MTV: Vaša prejšnja izdaja je bil koncertni album En Concert. Kako to, da ste se odločili nanj uvrstiti zbirko živih posnetkov z različnih lokacij in ne enega samega koncerta?

JJ:Težko se je bilo odločiti, kateri koncert izbrati, saj so bile različne stvari dobre na različnih lokacijah. Skoraj smo izdali posnetek koncerta iz Pariza, ampak so bili nekateri vrhunci boljši drugje. Pogrešali bi jih, če jih ne bi uvrstili na ploščo.

MTV: Izbor pesmi najbrž ni bil enostaven?

JJ: Ja, bilo je težko, kar nekaj časa je trajalo. Vozili smo se naokoli, poslušali različne koncerte in se odločali. Bil je zanimiv proces dela, ker sem že pozabil, kateri nastopi so bili dobri, potem pa smo presojali večinoma po energiji.

MTV: Se tudi ta turneja snema?

JJ: Ja, to je dobra stran tehnologije. Tonski mojstri vedno snemajo, morda bomo še kdaj kaj podobnega izdali.

MTV: Ste tokrat na poti samo s svojimi koncerti ali se ustavljate tudi na festivalih?

JJ: Oboje. Po pravici povedano, dokler ne prispemo, niti ne vem, kaj nas čaka. No, za danes vem, da igramo mi in Jimmy Cliff, česar se veselim. Festivali so dobra stvar, ker slišiš veliko dobre glasbe. Je pa poseben čar igrati pred lastno publiko.

MTV: Vsaj toliko kot glasba je znano tudi vaše promoviranje varovanja okolja. Kdaj ste v sebi začutili potrebo po tem?

JJ: To ni bil del trenutka, bil je proces. Ko sem odraščal sem surfal, vozil gorsko kolo in plezal, to je bilo del mene, ves čas sem spoštoval naravo. Čim so moji koncerti začeli privlačiti malce večje število obiskovalcev, so me ustanovitelji različnih okoljevarstvenih skupin začeli spraševat, če lahko naredim kakšen koncert za njih in jim pomagam zbrati denar. Oni so potrebovali nekoga, ki bi igral, jaz pa sem na ta način dobival nove oboževalcev in tako podprl te skupine. Prve turneje smo začeli z majhnim kombijem, potem pa je zadeva rasla in rasla. Moj občutek za odgovornost mi je rekel, da moramo nekaj narediti v tej smeri. Skušal sem ustvariti neko ravnotežje in narediti turnejo bolj odgovorno, ker sem se zavedal kakšen je naš vpliv na okolico. Ampak turneja bo imela vedno negativen vpliv na okolje, ker letimo z letali, vozimo se z avtobusi … Zato se mi je zdelo najbolj smiselno delat dobrodelne turneje. Zdi se kot popolno ravnotežje. Promovirati album in hkrati zbirati denar za vse te fundacije. Celoten dobiček trenutne turneje bomo tako podarili različnim organizacijam in  s tem poskušali popraviti škodo, ki jo z nenehnimi potovanji povzročamo.

Ž.K.

Sorodno
 • MTV Intervju: Guano Apes

  Intervju MTV Intervju: Guano Apes

  02.07.2011. 14:40h

  'Tukaj je tako lepo, da se bojimo biti glasni!'

 • MTV intervju: ŠINOBUSI

  Intervju MTV intervju: ŠINOBUSI

  22.04.2011. 14:25h

  Igramo kot stari rokerji in mladi metalci.

 • MTV Intervju: Matthew Hoag

  Intervju MTV Intervju: Matthew Hoag

  06.04.2011. 11:15h

  "Občutek na vinilu je neopisljiv, vendar gumbki omogočajo veliko večjo manipulacijo. Gumbki ne bodo nikoli nadomestili občutka, ko ti božaš ploščo, vodiš spolni odnos preko prstov s ploščo,” pravi Matthew.

 • MTV intervju: Manuel Dark

  MTV intervju: Manuel Dark

  29.07.2014. 00:00h

  Manuel Dark v intervjuju razkriva, kako je bilo na bootcampu burn Residency, postreže s top šestimi komadi poletja, na svoj račun pa pride tudi David Guetta. 

 • Ekskluzivni MTV intervju: Nneka

  Ekskluzivni MTV intervju: Nneka

  06.12.2011. 10:00h

  Preberite si intervju z glasbenico, ki bo v petek, 9. decembra, ob 20:30 nastopila v Kinu Šiška.

Odpri vse Komentarji uporabnika:
  Želiš komentirati? Registracija je hitra in enostavna, registriraj se takoj
in se vključi v razpravo.
Facebook connect
TV spored » Trenutno na programu
Koledar »Koledar
19.12. Pet Kurzschluss: Umek
dunajska Cesta 22, Ljubljana
19.12. Pet Noisia (Vision, NL)
K4, Ljubljana
20.12. Sob TBF (HR) + ZOSTER (BIH)
Kino Šiška, Ljubljana
20.12. Sob THE STICKY LICKS, ALICE BLUE, CHAIN OF FOOLS - DOBRODELNI KONCERT "KO JE BOŽIČ, NAJ BO BOŽIČ ZA VSE"
MC Pekarna, Maribor
MTV na:

Naša spletna stran uporablja piškotke zato, da lahko razločujemo med obiskovalci in štejemo njihovo število ter tako izboljšujemo delovanje strani. Uporabljamo tudi piškotke oglaševalskih partnerjev Google, Facebook, Twitter, OpenX in Gemius, ki analizirajo vaše vedenje na spletnih straneh in vam dostavljajo personalizirane oglase. Več o posameznih piškotkih si lahko preberete tukaj.

Zatvori